RESTAURACJA PAPUGAR – BIAŁOŁĘKA
W sercu warszawskiej Białołęki, otoczonej zielenią i spokojem, znajduje się prawdziwa oaza dla miłośników wykwintnej kuchni śródziemnomorskiej – restauracja Papugar. To miejsce, gdzie smak spotyka się z elegancją, a tradycja kulinarna łączy się z nowoczesnością, zapewniając wyjątkowe doznania smakowe dla każdego gościa, nawet tego małego.
ŚRÓDZIEMNOMORSKIE SMAKI
Restauracja „Papugar” to nie tylko miejsce, gdzie serwuje się pyszne dania kuchni śródziemnomorskiej. To prawdziwa oaza spokoju, gdzie wypoczną rodzice z dziećmi. W menu restauracji można odnaleźć wyborne dania inspirowane kuchnią grecką, włoską czy hiszpańską i innymi kulinarnymi skarbami basenu Morza Śródziemnego. Wchodząc do restauracji Papugar, przenosimy się w świat elegancji i kameralności. Stylowe wnętrze, nasycone subtelnymi odcieniami śródziemnomorskiej palety barw, zachęca do chwili relaksu i delektowania się wybornymi potrawami w towarzystwie bliskich. Naprawdę zachwycił mnie design i wystrój restauracji.
Szefem Kuchni w Papugar jest Jacek Michnowski, który praktyki zdobywał w najlepszych warszawskich hotelach jak Sheraton, Bristol czy Sobieski, pracował także w Grek Zorba, El Greco czy Paros. Tak właśnie zaczęła się przygoda Papugara.
MENU
Karta jest złożona z przepysznych przystawek, dań głównych, zup, dań z grilla, deserów, ale także posiada menu dziecięce. To co nas w szczególności zachwyciło to grillowane halloumi, carpaccio z polędwicy wołowej czy ośmiornicy. Nie zabrakło także mezze dla dwojga. Dla smakoszy makaronów czeka bogata karta tagliatelle, gnocchi czy makaronu nero. Bogata karta dań mięsnych i ryb oferuje np. półmisek mięsny czy owoców morza do wypróbowania i posmakowania wszystkiego. W Papugarze mięsnym znajdziecie: kotleciki jagnięce, polędwiczka wieprzowa filet z kurczaka, jagnięco-wołowe kotlety mielone, kiełbasa, gyros z kurczaka, frytki domowe, tzatziki miętowem, a w Papugarze śródziemnomorskim: stek z kałamarnicy, dorsz, ośmiornica, chrupiące kalmary, krewetki grillowane, małże w tempurze, frytki domowe. Nie zabraknie także deserów i pysznego fondanta czekoladowego, a także bogatej karty win. Tędy do menu. Ceny w karcie mogą się różnić od obecnej karty.
Atmosfera w restauracji „Papu Gar” jest pełna ciepła i przyjazna. Personel z pasją dba o komfort gości, służąc pomocą w doborze dań i win, aby każda wizyta była wyjątkowym doświadczeniem.
KĄCIK I MENU DLA DZIECI
Nie wszystkie restauracje z przepyszną kuchnią oferują kącik dla dzieci. Na szczęście Papu Gar go posiada i tym zyskuje dodatkowe punkty od naszej rodzinki. Znajdą się tam zabawki dla młodszych i trochę starszych dzieci. Jest czysto i przyjemnie. Latem otwarty jest także fajny ogródek z leżakami na zewnątrz. W menu dla dzieci znajdziecie: rosołek, krem z pomidorów, fileciki z kurczaka z frytkami i mizerią, gnocchi z masełkiem, pizzę, makaron z sosem pomidorowym, fileciki z polędwicy dorsza z frytkami i mizerią, frytki z batatów i te klasyczne.
ADRES
PapuGar
Ul. Klasyków 14
Warszawa, Białołęka
CO ROBIĆ NA WARSZAWSKIEJ BIAŁOŁĘCE?
Przede wszystkim, jeśli wybieracie się na Białołękę to warto zostać już tam chwilę dłużej i wybrać się na cały dzień, zwiedzając lokalne atrakcje. Moje kilka pomysłów na spędzenie wolnego czasu na Białołęce z rodziną:
- Dziupla – Naturalna Bawialnia – cudowna sala zabaw dla młodszych dzieci
- Jelenie – daniele, które można karmić – zabierzcie jakieś zdrowe przekąski – np. marchewki, ul. Ziołowa 3
- Park Picassa wraz z tężnią solankową (otwarta w sezonie) oraz 2 dużymi i fajnymi placami zabaw
- Białołęcki Ośrodek Kultury z zajęciami dla dzieci
- Plaża miejska przy Moście Północnym
- Rysiny – Rodzinne Gospodarstwo – otwarte sezonowo (sprawdzajcie dostępność na stronie)
- Park Henrykowski z wodnym placem zabaw (otwarte latem)
- Rezerwat Przyrody – Ławice Kępińskie
- Mini Zoo
- Figlarium Marywilska
- Galeria Północna z tężnią i placem zabaw na dachu
- Mural Annopol – centrum wspinaczkowe
- New Age Jump
- Jump Arena
Restauracje dla rodziców i dorosłych znajdziesz w tej sekcji.
Obserwuj mnie na Instagramie, Facebooku i Youtube.